Interactief Canvas Business Model voor jou (printen kan ook!)

[et_pb_section transparent_background=”off” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” fullwidth=”off” specialty=”off” admin_label=”section” disabled=”off”][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” column_padding_mobile=”on” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on” admin_label=”row” disabled=”off”][et_pb_column type=”4_4″ disabled=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” column_padding_mobile=”on”][et_pb_text background_layout=”light” text_orientation=”left” admin_label=”Tekst” use_border_color=”off” border_style=”solid” disabled=”off”]

Interactief Canvas Business Model op A3 formaat.

[/et_pb_text][et_pb_text background_layout=”light” text_orientation=”left” admin_label=”Tekst” use_border_color=”off” border_style=”solid” disabled=”off”]

Wat is het Canvas Business Model?

6 jaar geleden kwam ik er mee in aanraking. Een goede vriend, tevens eigenaar van marketingbureau Hendrix & Co deelde een boek over het invullen van het Canvas Business Model. Zo kun je in kaart brengen wat jouw bedrijf doet en voor wie. Zeker als je net start is dit allemaal vaag. Je denkt dat je iedereen kan en wil helpen en vindt het misschien niet nodig om keuzes te maken.

Tóch, en ik spreek uit ervaring omdat ik zelf ook op mijn bek ben gegaan begint het met keuzes te maken. Als jij durft te kiezen, zal jouw klant ook kiezen. Een bedrijfsplan heb ik nooit gemaakt, dat vond ik teveel gedoe, maar dit was wel te doen. En niet alleen als je net start, juist ook als je al langer bezig bent kan het je inzichten geven in bepaalde processen etc. Dit model wordt gebruikt voor zowel grote bedrijven als kleine bedrijven.

Het Canvas Business Model bestaat uit 9 onderdelen:

Klantsegmenten
Welke specifieke klant(en) spreken jou aan en hoe zou je willen helpen? Wat zijn de behoeften van deze klanten(groepen)? Waar geloven ze in?

Waardebepaling
Hoe maakt jouw product/dienst een match met hun (toekomstige) behoefte?  Waarom moet ik jou kiezen als oplossing voor mijn probleem/behoefte en niet die ander? Je doet misschien hetzelfde, je bent NIET hetzelfde! Wat maakt jou anders?

Klantrelaties
Hoe onderhoud je het contact met je klanten?  En hoe ontstaat het contact, is er een bepaalde manier hoe dit proces verloopt?

Kanalen
Hoe worden jouw (toekomstige) klanten(groepen) op de hoogte gehouden van jouw aanbod? Op welke manier komt jouw product of dienst bij hun op de radar? Bij mij is dat bijvoorbeeld via mij website & blog waarna ze in de Facebook Groep terecht komen. Hier zorg ik voor veel gratis content en onstaat interactie.

Inkomsten
Waar verdien je nu je geld mee? Zijn er aanvullende bronnen nodig om inkomen te genereren?

Hulpbronnen
Welke hulpbronnen heb je allemaal nodig voor jouw bedrijf? Dat kunnen fysieke middelen zijn zoals het huren van een werkplek, de aanschaf van een computer of een abonnement op software. Maar denk ook aan advertenties, investeren in een website, social media, video of het inhuren van iemand.

Activiteiten
Welke kernactiviteiten zijn voor jou belangrijk? Hoe zorgen deze kernactiviteiten ervoor dat jij jezelf als merk kunt gaan positioneren en presenteren? Welke activiteiten zet je bijvoorbeeld in om klantenrelaties te onderhouden? En hoe zorg je ervoor dat je opvalt bij nieuwe klanten? Hoe voeg jij waarde toe? Als jij weet wat jou kenmerkt als merk… Hoe ga je dit uitdragen en vertalen naar buiten toe.

Partners
Zonder partners red je het vaak niet.  Wie zijn in jouw bedrijf de onmisbare schakels die mee helpen om jouw dienst of product te ontwikkelen. Welke activiteiten hebben ze? En welke partners zou je nodig hebben als je naar de toekomst kijkt?

Kostenstructuur
Breng je kosten die je in je bedrijf steekt eens een kaart. Omzet is belangrijk, maar uiteindelijk gaat het om de winst! Als kleine ondernemer probeer ik de kosten daarom zo laag mogelijk te houden.

[/et_pb_text][et_pb_button button_url=”https://manontoma.academy/wp-content/uploads/2016/09/Canvas-Busines-Model_-ManonToma.pdf” url_new_window=”off” button_text=”Download!” button_alignment=”center” background_layout=”light” admin_label=”Knop” custom_button=”on” button_text_size=”20″ button_text_color=”#ffffff” button_bg_color=”#d7b865″ button_letter_spacing=”0″ button_use_icon=”default” button_icon_placement=”right” button_on_hover=”on” button_letter_spacing_hover=”0″ disabled=”off”][/et_pb_button][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]